Minden évben kisebbfajta őrület keríti hatalmába az embereket a Black Friday akciók környékén. Ugyanis ez az a nap – sok helyen egy hét, vagy egy hétvége – amikor igazi luxuscikkeket is megvehetünk sokkal olcsóbban.

A legnépszerűbb kategóriák egyértelműen az elektronikai, szórakoztató eszközök és a háztartási gépek. De sokan vásárolnak ilyenkor drágább ruhadarabokat (pl. kabátot, cipőt) és az utazások lefoglalása is népszerű ekkor. Érdemes tehát a Black Fridayre időzíteni a nagyobb árkategóriájú vásárlásokat.

De azért nem árt óvatosnak lenni, nem minden arany, ami fénylik.

Amit a 2020-as Black Fridayről tudni kell

1. Mikor van?

Az idei Fekete Péntek november 27-én lesz Amerikában, így hazánkban is e nap körül fognak összpontosulni az akciók. Vannak olyan boltok, amelyek egy egész héten keresztül „tartják”, vannak amelyek már most, november elején elkezdik a leárazásokat és van, amelyik a szóban forgó hétvégét jelöli meg az akciós napoknak. Legyünk figyelmesek, hogy melyik kereskedőnél mik a szabályok.

2. Kik vesznek részt benne?

Évről-évre egyre több kereskedő csatlakozik a Black Fiday akciókhoz. Néhány évvel ezelőtt még csak a mobiltelefonok, tévék, laptopok akcióit jelentette. Ma is ezek a legkeresettebb termékek, de beszállt már a ruhaipar, a játékipar, sőt autó forgalmazó cégek és az ingatlan ipar is. Az ujsagomat oldalán böngészhetünk az aktuális Black Friday akciós üzletek kínálataiban, ez azért jó, mert egy helyen megtalálhatunk sok akciót, így nem kell külön felkeresnünk az egyes boltok honlapjait.

3. Mik a buktatók?

Ilyenkor még a legtudatosabb vásárlókat is érhetik meglepetések. Megeshet például, hogy nagy késésekkel érkeznek meg a megrendelések, a megnövekedett vásárlói igény miatt. Sőt, könnyen meg is hiúsulhat a vásárlásunk, mert esetleg sokan akarják azt a terméket, amit mi is, és a Black Friday készletek korlátozottak.

És persze vigyázni kell, hogy ne „kamuakciókba” fusson bele az ember. Ezt általában úgy csinálják, hogy szinte semmivel nem adják olcsóbban a terméket mint máskor, csak ráírnak egy nagy százalékú akciót. Szóval járjunk nyitott szemmel!

A Fekete Péntek sztárjai, az elektronikai cikkek

Sok szempontból érthető, hogy miért az elektronikai cikkek a legkelendőbben a novemberi akciókban. Hiszen ezek a dolgok magasabb árkategóriába tartoznak, és átlagos fizetésből élő ember nem tud bármikor megvenni például egy laptopot, vagy egy telefont, vagy nagyobb háztartási gépeket. És hát aki meg is tudná, az is nyilván szívesebben vesz olcsóbban. Ezeknél a termékeknél már 20-30 % kedvezmény is sokat jelent.

A tavalyi év nagy nyertese az eMAG

2019-ben az eMAG Black Friday legforgalmasabb időszakában több mint 184.000 látogató tekintette meg az oldalt, volt olyan másodperc amikor 298 db terméket adtak el egyszerre. Végül a Black Friday akció alatt 250.000 eladott terméket produkált 2019-ben az eMAG. Több mint 9.500 db tv, 4.900 db laptop, 7.700 db mobiltelefon, és még rengeteg más termék talált gazdára tavaly az eMAG Black Friday kedvezményeiben.

A másik elektronikai termék aranybánya a Media Markt

A Media Markt idén már november 6. péntektől elkezdi a Black Friday akciókat! Így már nagyon korán érdemes figyelni az akciós árukészletüket. Legjobb feliratkozni a hírlevelükre, és így időben értesülhetünk az akciókról. A Media Markt is nagyon ütősen zárta a tavalyi évet, így idén is nagy dömpingre lehet számítani. Legtöbbet a LED-tévékből adtak el 2019-ben.

Extreme Digital, az első „fekete péntekező”

2013-ban az Extreme Digital volt az első kereskedés ami Black Friday akciót hirdetett. Saját bevallásuk szerint azért hozták ezt be hazánkba, hogy olyan embereket is rávegyenek az online vásárlásra, akik addig kényelmetlen újdonságnak tartották. Hát ez igazán jól sikerült. 2019-ben az Extreme Digitál által legnagyobb darabszámban eladott termék egy akkus fúró-csavarhúzó volt.

A népszerű elektronikai cikkek mellett mindig készülnek valami érdekességgel is. Tavaly páldául az akciós katalógusba került egy egyedi gyártású luxusmotorcsónak a Zar Formenti cég jóvoltából.

Praktiker a fűtés specialista

Az idén a legnagyobb sláger a Pratikerben és hasonló áruházakban a látványkandalló. Meg lehet érteni, hiszen a hideg, téli napokon a legjobb leülni egy jó könnyvel, és a ropogó tűz hangulatát élvezve lazítani. Főleg most, hogy a vírusos helyzetben sokkal többet vagyunk otthon. Így az idei Praktiker Black Fridayben biztosan nagy kandalló akciók lesznek.

Mindent egybevetve mindenképpen érdemes vásárolni a fekete pénteken, persze körültekintően. Mindig vizsgáljuk meg, hogy a kiszemelt akció valós-e, és hasonlítsuk össze más üzletek azonos termékeivel. Kellemes fekete pénteket!

Drága holmik olcsón, irány a Black Friday!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Post navigation