A Black Friday minden évben az amerikai hálaadás ünnepéhez igazodik. Ez – akárcsak a húsvét nálunk – mozgó ünnep, ezért nem minden évben esik ugyanarra a napra. A dátum nincs kőbe vésve, vannak olyan üzletek, amelyek egy hétig is tartják, de sok helyen egész hétvégén akciósan vásárolhatunk. Ne aggódjunk, lemaradni nem fogunk róla, jó előre figyelmeztetnek minket a reklámok.

A fekete péntek kifejezés az 1869-es nagy amerikai aranyválság óta ismert fogalom, de mai értelmében csak néhány évtizede használjuk. Nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor vált a fekete péntek azaz a hálaadást követő nap a vásárlás –nem hivatalos – ünnepévé és ezzel a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetévé. Sokan igyekeznek ezen a napon beszerezni a fa alá valót, hiszen az üzletek átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak. A Black Friday nem munkaszüneti nap, ezért sokat szabadnapot vesznek ki – főként az Államokban, és ez természetesen a hatványozza a lehetséges vásárlók számát.

Black Friday Magyarországon

Hazánkban első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg a Black Friday nevű akciót, amely azóta is évről-évre növekvő népszerűségnek örvend. A vásárlások nagy része online történik, ennek köszönhetően a hírekben gyakran látható óriási tömeg, bolti tülekedés és verekedés itthon nem jellemző.

A Black Friday kínálta kedvezmények és akciók nem véletlenül ennyire népszerűek, hiszen ilyenkor a vásárlók lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá a kiszemelt termékekhez. A 2021-es Fekete Péntek Magyarországi jelentőségét remekül mutatja, hogy tavaly, az egyik legnagyobb hazai webáruház összesen másfél milliárd forintnyi kedvezményt nyújtott ügyfeleinek.

Cyber Monday

A Cyber Monday, azaz a fekete pénteket követő első hétfő egy viszonylag újszerű kifejezés, amelynek a magyar nyelvű megfelelője még hivatalosan nem is született meg.

A cyber hétfő gyakorlatilag a Black Friday online változata, az internetes vásárlások megállíthatatlannak tűnő, egyre növekvő trendje keltette életre az Egyesült Államokban 2005 novemberében. Néhány év alatt pedig a legfontosabb nap lett az online vásárlás világában. Mára az internetes kereskedők ezen a napon realizálják a legtöbb megrendelést az év folyamán.

Beszéljenek a számok

Az Adobe vállalat a tavalyi évben, a TOP 100 online kereskedelmi cég adatai alapján közzétett elemzésében jól látható, hogy mekkora jelentősége van a fekete pénteknek és a cyber hétfőnek világszerte:

A Black Friday 6,2 milliárd dollárnyi bevételt hozott, csak online, ami 23,6% – os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ahogyan az Adobe megjósolta a Cyber ​​Monday lett az év leggyorsabban növekvő online vásárlási napja, az eladások azonban még az ő várakozásaikat is felülmúlták: az eredetileg 7,7 milliárd dolláros értékesítés helyett 7,9 milliárdot hozott a Cyber ​​hétfő, amely 19,7% -os növekedést jelent az előző évhez képest.

Itthon sem lehet ok a panaszra, hiszen az egyik legismertebb magyar internetes áruház, az eMAG például 6.8 milliárdos forgalmat realizált a 2018-as cyber hétfőn.

Küszöbön a Fekete péntek 2021-ban is!

Mikor van Fekete Péntek 2021-ban? November 26-én, tehát több mint elég időnk van kitalálni, mit szeretnénk venni, de azért már most érdemes böngészni az akciókat.

Tulajdonképpen bármit meg lehet szerezni kedvezőbb áron. De a legtöbben erre az időszakra időzítik a nagyobb kiadással járó termékeket, mint műszaki cikkek, telefon, tablet vagy háztartási gépek. Valamint nagyon népszerűek a kozmetikai cikkek, parfümök, sőt az utazások is.

A Black Friday hazánkban továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Nálunk jellemzően online vásárolnak az emberek ezen a jeles napon. Szerencsére nem alakult ki az Amerikára jellemző óriási tumultus és heves vásárlói magatartás hazánkban. A 2021-es Fekete Péntekhez kötődő kedvezmények teljesen érthető módon népszerűek, hiszen nagyon sok dologhoz – akár luxustermékekhez is – lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá.

Találjuk hát ki, hogy kinek mit szeretnénk venni karácsonyra, nézzünk utána az árak változásának, a Fekete Péntek 2021-ban a legjobb időpont költekezés szempontjából! Tényleg érdemes! Járványhelyzet ide vagy oda, nem kell lemondanunk a vásárlásról. Rengeteg lehetőség van online böngészésre, a 2021-as Black Fridayről nem maradunk le. Sőt, ha nyitott szemmel járunk, észrevehetjük, már több nappal november 26. előtt akciózni kezd több üzlet is.

Nyakunkon a 2021-es Black Friday. Minden, amit tudni akartál a vásárlás ünnepéről

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Post navigation