A Black Friday fogalma mára egyenlővé vált a leértékeléssel, akcióval, kedvezményes vásárlással. Szinte minden üzlet kínál valamilyen vonzó ajánlatot vásárlói számára, így könnyen elcsábulhatunk olyan termékek vagy szolgáltatások vásárlására is, amelyekre valójában nincs is szükségünk. A fekete péntek akciók sok helyen már több napig is érvényesek, sőt van ahol egy egész hétig. A magas kedvezmények és alacsonyabb árak pedig gyakran arra késztetnek minket, hogy a szükségesnél jóval több holmit vegyünk. Így válik túlköltekezéssé a kedvezményes vásárlás.

online shopping

Íme, néhány tipp, hogy ne ess ebbe a hibába:

  1. Büdzsé
  2. Írj listát
  3. Készíts tervet
  4. Folyamatosan vezesd a költéseid
  5. Vásárolj más napokon
  6. Vásárolj online
  7. Ne dőlj be a trükköknek
  8. Korai karácsony

1. Büdzsé

Az első és legfontosabb lépés, hogy húzd meg a vásárlásod felső határát. Még a vásárlás megkezdése előtt nézd át a havi költségeidet és bevételeidet és ennek megfelelően szabj meg egy keretet magadnak. Előfordulhat persze, hogy nem pontosan annyi lesz a vége, amennyit előre elhatároztál, de azért valamelyest vállalható keretek közé szorítja a költekezést.

2. Írj listát

A Black Friday napokat hatalmas készülődés előzi meg az értékesítő és a marketinges szakemberek oldaláról. Természetesen igyekeznek úgy alakítani az üzletekben lévő kínálatot (online és fizikai egyaránt), hogy minél inkább ösztönözzék a vásárlást. Annak érdekében, hogy elkerüld az érzelmeidre ható, gyakran felesleges termékek és szolgáltatások vásárlását fontos, hogy tudatosan és felkészülten vágj neki a fekete pénteknek. Egy kis előzetes kutatás után írj listát arról, hogy mi az, amire valóban szükséged van. Érdemes B tervet is készíteni, azaz alternatív termékeket felvenni a listára, arra az esetre, ha az eredetiből már nem kapsz az üzletben.

3. Készíts tervet

A tudatos vásárlás következő fontos lépése a terv készítése. Ha például egy sálat szeretnél vásárolni a barátnődnek karácsonyra, érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a boltok, amelyekben ő szívesen vásárol. Ott nagy valószínűséggel megtalálod, amit keresel, sőt ha van időd, bemehetsz az üzletekbe még a nagy bevásárlási hajrá előtt, hogy felmérd a terepet. Ha kész tervvel vágsz neki a Black Friday-nek és tudod, hogy melyik terméket melyik boltban fogod megvásárolni kevesebb eséllyel fogsz elkalandozni a bevásárlóközpontban, hogy aztán a leértékelések álnok csapdájába ess.

4.Folyamatosan vezesd a költéseid

A vásárlás hevében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy sok kicsi sokra megy, és könnyen túlléphetjük az előre megszabott keretünket. A bankkártyás és mobiltelefonos fizetés korában még könnyebben előfordul, hogy túlköltekezünk, hiszen a bankjegyek nem hagyják el fizikailag a markunkat „Mégis hová lett ennyi pénz? Hiszen nem is vettem semmit!” Ismerős helyzet, igaz? Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, vezesd folyamatosan a költéseid vásárlás közben. A legegyszerűbb, ha rögtön fizetés után beírod a telefonodba az elköltött összeget, s látod, hogy mennyi áll még rendelkezésre a büdzsédből.

black friday online shopping

5. Vásárolj más napokon

A fekete pénteket már hazánkban is egyre több üzlet terjeszti ki több napra, sőt akár egy egész hétre is. Ha teheted, vásárolj kedden vagy szerdán, hogy elkerüld a nagy tömeget és az azzal járó nyomást. A nyugodtabb vásárlás nem csak az idegeidnek tesz jót, de lecsökkentheti a túlköltekezés kockázatát is.

6. Vásárolj online

Ha nincs kedved a bevásárlóközpontban felgyülemlett tömegben lökdösődni és hosszú ideig sorban állni, akkor rendelj inkább webáruházakból. Nem csak nyugodtabban, de felkészültebben is vásárolhatsz az ár összehasonlító oldalaknak köszönhetően. Internetes vásárlás esetén azonban számolnod kell a megnövekedett szállítási idővel. Ha a Black Friday-t követően rövid időn belül szükséged van a termékre, és a lakóhelyed közelében van átvételi pont, akkor érdemes a személyes átvételi opciót választani. Így nem csak időt, de a szállítás költségét is megtakaríthatod.

7. Ne dőlj be a trükköknek

Bár a versenyhivatal nagyon szigorúan ellenőrzi, sajnos még mindig előfordulnak olyan cégek, amelyek áraikkal trükköznek oly módon, hogy közvetlenül a Black Friday előtt felemelik azokat, hogy végül hatalmas akciókkal hirdessék vásárlóiknak a termékeiket. Légy körültekintő!

8. Korai karácsony

Ha okosan és felkészülten vásárolsz, akkor Black Friday segíthet, hogy a szeretteidnek szánt meglepetéseket kedvezményesen szerezd be ahelyett, hogy az utolsó pillanatban kapkodva, haszontalan ajándékokat vegyél. Ha pedig valami miatt nem sikerül mindent beszerezni, még mindig van majd’ egy hónapod, hogy kihúzz mindent a listádról.

Vásárlás és megtakarítás egyszerre fekete pénteken? Tippek az okos vásárláshoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Post navigation